Προγραμματισμός (programming) είναι η διαδικασία όπου ορίζουμε τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν από τους υπολογιστές, για λύσουμε ένα πρόβλημα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών.
Γράφουμε κώδικα (coding)
Για να μπορέσουμε να "συνεννοηθούμε" με τους υπολογιστές, χρησιμοποιούμε τις γλώσσες προγραμματισμού (computer programming languages) ώστε να γράψουμε τον απαραίτητο κώδικα (coding), συνήθως στην αγγλική γλώσσα και με συγκεκριμένη δομή (ανάλογα την γλώσσα προγραμματισμού).
Μεταφράζεται στην γλώσσα τους (compiling)
Συνήθως συμβαίνει αυτόματα!
Οι υπολογιστές, για να μπορέσουν με την σειρά τους να καταλάβουν αυτό που γράφουμε στον κώδικα μας, χρησιμοποιούν τους μεταφραστές (compilers) οι οποίοι είναι ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα που μετατρέπουν τον κώδικα που γράφουμε στην τελική μορφή που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές, δηλαδή σε μια σειρά από 0 και 1!
Μαθαίνουμε γλώσσες προγραμματισμού
Ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από πληθώρα διαθέσιμες πλέον γλώσσες προγραμματισμού.
Για να μάθουμε μια γλώσσα προγραμματισμού, χρειάζεται να ακολουθήσουμε σχεδόν την ίδια διαδικασία με την διαδικασία εκμάθησης μιας οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας και είναι κυριολεκτικά μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία.
- Μαθαίνουμε τα βασικά στοιχεία της γλώσσας (σχεδόν ίδια σε όλες τις γλώσσες) και τον τρόπο σύνταξη της.
- Αρχίζουμε να την χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με έναν υπολογιστή (ή περισσότερους).
- Σταδιακά μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τα διάφορα εργαλεία που μας προσφέρει κάθε γλώσσα, για να μπορέσουμε να λύσουμε όλο και πιο σύνθετα προβλήματα.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να αρχίσουμε να την χρησιμοποιούμε!
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι οδηγίες εκμάθησης οποιασδήποτε γλώσσας προγραμματισμού για υπολογιστές, ξεκινούν με το να εμφανίσουν στην οθόνη μας απλά ένα "Γεια!" (Hello World!).
print("Hello World!")
Προγραμματισμός στα Ελληνικά;
Οι περισσότερες (αν όχι όλες) γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούν την Αγγλική ως κύρια γλώσσα σύνταξης του κώδικα τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αποκτήσει lower ή proficiency για να ασχοληθούμε με τον προγραμματισμό, προσθέτει όμως ένα επίπεδο δυσκολίας στη διαδικασία μας, καθώς σχεδόν όλες οι πληροφορίες και τα περισσότερα βιβλία είναι στα Αγγλικά.
Εδώ ακριβώς αρχίζει και ο ρόλος μας στο devItEasy.gr, εξηγούμε την διαδικασία στα Ελληνικά χωρίς να αλλοιώνουμε τις αρχικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στην "μητρική" γλώσσα του προγραμματισμού.
Αφιερωμένο
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αφιερωμένο στον γιο μου τον Κωνσταντίνο, ο οποίος την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο είναι 10 ετών και θέλει να μάθει προγραμματισμό για να δημιουργεί δικά του resource packs στο Minecraft (όλοι από κάπου ξεκινάμε!), αλλά δυσκολεύεται ακόμη με τα Αγγλικά, καθώς επίσης και στον φίλο μου τον Γιώργο που την μέρα που αποφάσισα να ξεικινήσω το devItEasy.gr και πριν του το γνωστοποιήσω, ζήτησε την βοήθεια για να ξεκινήσει να μαθαίνει ότι είναι απαραίτητο για να κατασκευάζει ιστοσελίδες (Web Development).
Comments